top of page
  • Writer's pictureblackspadetr

Narkonteks, Blackspade’le ezberleri bozuyor

Blackspade markasıyla, Birleşik Krallık ve İrlanda’da “2021’in En İyi Erkek İç Giyim Markası” seçilen Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, yurt dışında mağaza açmak için hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.


Özellikle tekstil sektörü, yurt dışındaki çalışmalarıyla, markalarıyla öne çıkıyor. Sektörün önemli oyuncularından Narkonteks Blackspade markasıyla geçtiğimiz günlerde İrlanda’dan ödülle döndü. Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay’la konuşurken bu başarının tesadüf olmadığını, geri planda büyük bir emek yoğun çalışmanın olduğunu bir kez daha öğrendik. Toygar Narbay, tekstil sektörünün güçlü temsilcilerinden. 2005 yılından beri de, Narkonteks A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra Buca Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, TOBB Sektör Kurulu, Texmer Araştırma Merkezi ve EuropeanTechnology Platform Yönetim Kurulu üyelikleri görevini sürdürüyor. Toygar Narbay’la, Blackspade’nin yurt dışı yolculuğunu ve tekstil ve hazır giyim sektörünün son durumunu konuştuk.

Evet, gerçekten hiçbir başarı tesadüf değil. Mutlaka geri planda büyük bir çalışma performansı ve emek var. Narkonteks’in kuruluş yolculuğunu sizden dinleyebilir miyiz?

Narkonteks17 yıllık yolculuğunda, İzmir ve Manisa’da bulunan 5 üretim tesisinde faaliyet gösteren, global markalara iç giyim, ev giyimi, pijama, plaj giyim, thermal kıyafetler, örme giyim, aktif, spor giyim, medikal ve koruyucu tekstil ürünleri gibi geniş bir gamda ürün tedarik eden bir firma haline dönüştü. 2020 yılında TİM ilk 1000 ihracatçı, ISO ikinci 500 büyük sanayii kuruluşu listesine giren Narkonteks, Global Markaların üretim partneri olmasının yanında firmanın kendi markası Blackspade için üretim yapıyor. Aynı zamanda Blackspade yanında ayrıca sahip olduğu “Alive PPE” ve “AliveTechWear” markaları ile Avrupa ülkelerinin Sağlık ve Güvenlik Bakanlıkları, sivil güvenlik teşkilatlarına ve global pazara koruyucu teknik kıyafet ve medikal tekstil ihracatı gerçekleştiriyor.

Aslında büyüme potansiyeli fazlaydı ama pandemiyle birlikte e-ticaret hızla büyüdü. Sizin mağazalaşma ve e-ticaret hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Türkiye’de 650 satış noktası ve 20 adet kendisine ait perakende mağazası bulunan “Blackspade” yurtiçi-yurtdışı franchiselar, internet siteleri, ulusal zincirlerde 100’e yakın nokta ve 20’nin üzerinde ülkede müşterileriyle buluşuyor. Pandemi dönemi olan 2020 ve 2021 yıllarında yatırımlarına ara vermeden devam ederek, bugün 1000 kişiye yaklaşan doğrudan istihdamı, kurumsal organizasyonu, güçlü teknolojik, Ar-Ge ve tasarım altyapısı ile tüm kanallarda büyümeye ediyoruz. 2017 yılında mağazacılığa başlayan Blackspade, bu süreçte 20 mağazaya ulaştı. 2022 yılı için de hedef olarak belirlediğimiz perakende satış noktalarında 8 – 10 mağaza arası yeni mağaza yatırım planımız var.

Yurt dışında mağaza açma hazırlığındayız

Peki, yurt dışında mağazalaşma ya da markalaşma çalışmalarınızın son hali nedir?

Blackspade distribütörler vasıtası ile Avustralya, Azerbaycan, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Güney Afrika, İngiltere, İskoçya, İspanya, Kuzey İrlanda, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Özbekistan, Portekiz, Rusya, Tayvan, UAE, Ukrayna ve Yunanistan’a markalı ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında yurtdışı mağazacılık Blackspade için en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Şu anda İspanya, Kıbrıs, Kazakistan ve Türkmenistan’da franchise olarak açılmış Blackspade mağazalarımız mevcut. Kendimize ait yurtdışı mağazaları için de araştırma ve fizibilite aşamasındayız.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere ve İrlanda’da en iyi erkek iç giyim markası seçildiniz. Bu konuyla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Blackspade, iç giyim ve mayo ile ilgili yayınları ile ünlü İtalyan Intima Media Group tarafından İngiltere, İskoçya, Galler’in de yer aldığı Birleşik Krallık ve İrlanda’da “Best BoutiqueBrand” ödüllerinde 2021’in En İyi Erkek İç Giyim Markası seçildi. Intima Media Group tarafından düzenlenen Europe Awards; İtalya, Almanya, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık ve İrlanda’daki 500 markanın incelenmesi, analizleri sonucunda veriliyor. 15 yıl önce tüketicilere kusursuz uyum ve rahatlık sunma hedefiyle çıktığımız yolda uluslararası bir ödül kazanmamız bizi hem gururlandırdı hem de belirlediğimiz hedefler için çalışma azmimizi artırdı. 2022 yılında büyüme trendimizi devam ettirerek özellikle yurtdışındaki varlığımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Konu hazır büyümekten ve yurt dışı çalışmalarından açılmışken, geçen yılki üretim, ihracat, istihdam ve ciro rakamlarınızdan bahsedebilir misiniz?

2021 yılı hem Narkonteks, hem de Blackspade için 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz büyük ciro artışını kanal, ürün ve müşteri bazında çeşitlendirdiğimiz, stabilize ettiğimiz başarılı bir yıl oldu. Üretim kapasitemizi yaptığımız yatırımlar ile yüzde 30 arttırırken, 2020 yılının sonunda devreye aldığımız Lojistik Merkezimiz ile tüm lojistik operasyonlarımızı tek çatı altında topladık. Bu yıl ise 2022 yılında dünyada ve ülkemizde bugünkü koşulların ötesinde bir bozulma olmadığı takdirde yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme ile bitireceğimizi ön görüyoruz. Bu büyümeyi destekleyecek yatırımı geçtiğimiz 2 yıl içerisinde tamamlamıştık.

Van yatırımımızda yüzde 85 kadın istihdamı

Van’daki yatırımlarınızla ilgili bilgi verebilir misiniz? Bu yıla ilişkin ne gibi yatırımlarınız olacak?

Van OSB’de 34 bin 500 metrekare arsa tahsisimiz yapıldı. .Proje çalışmalarına başladık. 3 MW güneş enerjisi yatırımı ile yüzde 100 tüketimini güneş enerjisinden elde edecek, yağmur suyunu toplayarak kullanım suyuna dönüştürecek yeşil bir fabrika projesi hazırladık. Planımız bu yıl içerisinde inşaata başlamak ve 2023 yılı başında devreye almak.10 milyon Euro yatırım ile tam kapasitede yaklaşık bin kişiye istihdam yaratacak olan bu projenin yüzde 85 kadın istihdamı olması, kalkınmada öncelikli bölgede yapılması, üretim ve ihracat odaklı olması ve yeşil fabrika olması bizi çok heyecanlandırıyor.

Şu anda gerek hammadde, gerekse enerji kapsamında birçok sektör sıkıntı yaşıyor. Sizin bu kapsamda görüşlerinizi öğrenebilir miyiz? Bu durum tekstil sektörünü ve sizi rakamsal olarak nasıl etkileyecek? Bu sıkıntıları aşmak için B planınızda neler var?

Kusursuz fırtına dediğimiz bir durum söz konusu bir yandan maliyet baskısı, enerji kısıtlamaları, ilave sermaye ihtiyacı, krediye ulaşımda zorluk ve kredi maliyetlerinin iş ve yatırım yapmayı imkânsız hale getirmesi… Bu bahsettiklerimin hiçbiri sektörel sorun olarak algılanmamalı, tüm sanayi sektörlerinin ortak sorunu. Pandemi ve sonrasında Avrupa ve Amerikalı alıcıların tedarik havzalarını çeşitlendirme stratejileri Uzakdoğu’ya alternatif üretim havzası olarak Türkiye’yi tekrar radarlarına almalarını sağladı. Bu süreci doğru yönetebilir ve şu anda doğal doluluk sınırı olan yüzde 85 e yaklaşmış olan doluluk nedeni ile yeni yatırımlar ile kapasitelerimizi arttırabilirsek önemli bir büyümeyi önümüzdeki yıllarda görmemiz mümkün olacaktır. Ancak bunun gerçekleştirilebilmesi için krediye ulaşımın ve faiz oranlarının tek haneli rakamlara düşürülmesi ve ihracat odaklı büyüme programına devam edilmesi gerekmektedir.

Sizi inovatif ürünlerinizle tanıyoruz. Son dönemde tekstilde geri dönüşümlü ürünler ön plana çıkıyor. Sizin bu kapsamda çalışmalarınız olacak mı?

Geri dönüşüm tüm sektörler gibi bizim de en önemli gündem maddelerimizden birisi. Firma olarak gerek atıklarımızın ayrıştırılarak geri dönüştürme merkezlerine sevklerini yapmakta gerekse kolleksiyonlarımızda geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımlarını arttırıyoruz. Yeşil dönüşüm için gerekli sertifikasyon ve ilave raporlama araçlarını tamamlıyor ve Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumlu bir firma olmak için geleceğe hazırlanıyoruz.

Sektörün büyüme çıtasını elinde tutan birçok kurumda, organizasyonda sizin adınız, imzanız bulunuyor. Acaba sizce tekstil sektörü tüm potansiyelini kullanabiliyor mu? Şu andaki sıkıntıları neler? Sizden öğrenebilir miyiz?

Hazır Giyim ve Tekstil Sektörü de diğer ihracatçı sektörlerimiz gibi; pandemi ve post pandemi sürecinde alıcıların yakın pazarlara gelme arayışında ülkenin coğrafi konumundan olumlu bir şekilde etkileniyor. Bu avantajın yanı sıraTürk Hazır Giyim ve Tekstil Endüstrimiz; dünya hazır giyim endüstrisindeki en büyük oyuncu olan Çin’den sonra dikey entegrasyona sahip olan 2.büyük oyuncudur. Bir başka ifade ile pamuk-iplik-örme/dokuma-terbiye ve hazır giyim zincirine sahip 2. en büyük üretici olması büyük bir rekabet avantajı sağlamaktadır. Türk Hazır Giyim ve Tekstil Endüstrisi ayrıca ürün çeşitlendirmesi konusunda da alıcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır zira birçok malı aynı ülkeden tedarik edebilmek alıcılar için de önemli avantajlar yaratmaktadır. Bu gelişmelerin yanı sıra offline – mağazacılığın paralelinde çok hızlı bir şekilde büyüyen on line satış kanalında faaliyet gösteren ve sayıları hızla artan moda şirketleri geniş ürün gamlarını olabildiğince hızlı ve küçük adetlerde stok ile çevirecek şekilde iş modellerine sahiptirler. Online kanalda faaliyet gösteren bu şirketler, kolleksiyon alabilecekleri, hızlı ürün geliştirebilecek, esnek ve küçük adetlerde üretim yapabilen Türk Hazır Giyim üreticileri için önemli bir fırsat alanı olacaktır.


29 views0 comments
bottom of page