top of page
  • Writer's pictureblackspadetr

TGSD Başkan Yardımcısı: Büyük bir ham madde sıkıntısı yaşamayacağız

'Özgür Coşkun ile Sektör'ün konuğu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay oldu.



İZ GAZETE- İz Web TV'de yayınlanan 'Özgür Coşkun ile Sektör'ün konuğu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay, soruları cevapladı.

Toygar Narbay, tüm dünyayı panik haline sokan ve Türkiye'de de vakaları görünen Corona virüsünün (COVID 19) tekstil sektörüne etkisi hakkında konuşarak, "Şu anda yaptığımız şey, bu virüsün olası etkilerini ölçmeye çalışmak. Dışarıdan siparişlerin durdurulması, iptal edilmesi gibi çok ciddi duyumlarımız var. Tabii ki insani boyutu tartışılamaz, her şeyin önünde o. Ama bizim sektöre etkilerine bakarsak 2020 yılına çok iyi başlamışken ve ihracatta büyüme varken şimdi ise geçen yılın mart ayı rakamını yakalayamayacak gibiyiz. Nisan ayından sonra bu durum düzeleceğini umut etmek istiyoruz" dedi.


'BÜYÜK BİR HAM MADDE SIKINTISI YAŞAMAYACAĞIZ'

Narbay, "Her ne kadar geç kaldığı söylense de, Çin'in aldığı önlemler oldukça sertti. O kadar büyük bir nüfusu var, belki de bu önlemleri alması gerekiyordu ama Avrupa ülkelerinin hiçbiri öylesine sert tedbirler alamaz. Şu anda aldığımız bilgiler dahilinde Çin'deki fabrikaların yüzde 60 kısmı tekrar devreye girdi. O yüzden çok büyük bir ham madde sıkıntısı yaşayacağımızı düşünmüyoruz" dedi.

'KISA VADELİ BİR ŞEY OLACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ'

Üreticilerin öncelikle sakin olması gerektiğinin altını çizen Narbay, "Müşterimizle iletişim halinde kalıp ne yapacağımıza ondan sonra karar vermeliyiz. Avrupa Birliği'nden 'Hiçbir şirketin batmasına izin vermeyeceğiz' gibi bir açıklama var. Bunun kısa vadeli bir şey olacağını ümit ediyoruz. Her an bir şeyler değişiyor ve yeni bir açıklama çıkıyor. Her dakika bir gelişme var o yüzden bunu dikkatle takip etmeliyiz" diye konuştu.


'MADE IN CHINA ETİKETİNE BİR ÖN YARGI VAR'

Şu anki pazarlarda 'Made in China' etiketine bir ön yargı olduğunu ifade eden Narbay, "Tek bir pazara bağımlı olmanın bizi nerelere götüreceğini bugün görüyoruz. Bu durumda diğer pazarlar devreye girebilir, Türkiye'nin bu konuda şansı da yüksek. Ama önümüzde zor bir üç dört ay var" diye konuştu.

'ÜRETİMİ DURAN BİR FABRİKA DUYMADIM'

Şu anda birliklerin üreticilerle görüştüklerini ifade eden Narbay, "Üretimi duran bir fabrika henüz duymadım. Belki birkaç hafta içinde duymaya başlayabiliriz. Mart sonu nisan ortası gibi bu durumu halletmemiz gerek, yoksa hasar çok büyük olacak. Bunu geride birakabilirsek bundan sonrasını toparlarız, altıncı aydan

Her şeyin çok hızlı geliştiğini ifade eden Narbay, "Çin'de tedarik sıkıntısı başladığında Avrupa bu konuda bir problem yaşayacağını anlamıştı.

Ama olay tedarik kısmından pazar bölümüne döndü. Çinli satıcıyla global alıcı arasında bir takım mahkeme işleri olacak.

Her halükarda ticari ilişkilerde bir problem yaşanacak" diye konuştu.

'HERKESİN İYİ ELEMANLARA İHTİYACI VAR'

"Kısa çalışma ödeneği gündeme gelebilir. SGK ve vergi ötelendirilmesi yapılabilir.

Şirketlere bir miktar destek gündeme gelebilir. Bankadaki ödemeler uzun vadeye çekilebilir.

Belli bir işten çıkarma olayı duymadım. Sanayicimizin, büyüme aşamasındayken ilk refleksinin eleman çıkarmak olacağını düşünmüyorum çünkü herkesin iyi çalışanlara ihtiyacı var" dedi.


'BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI YAPIYORUZ'

TGSD (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) hakkında bilgi veren Toygar Narbay, "400 üyemiz var, Türkiye'nin hazır giyim konusundaki en güçlü derneğiyiz. Gerek bilgilendirme toplantıları yapıyor, gerekse üyelerimizin dertlerini Ankara'ya iletmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'ne yönelik de konuşan Narbay, "Burada da eğitim konusunda çalışmalarımız var. Aynı zamanda moda yarışması düzenliyoruz" dedi.

'CİDDİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ'

Narbay, "Bugün firmada bir kriz toplantısı yaptık. Bizim 800 çalışanımız var, dolayısıyla çok riskli durumdayız, ciddi önlemler almalıyız. Hem çalışanlarımızın çocuklarıyla olması hem de motive olmaları için yıllık izni öne çekme kararı aldık. Üretimlerde düşüş yok, tatile de gerek yok ama çalışanlarımız için böyle bir karar verildi" dedi.

Şirkette önlemler alındığını ifade eden Narbay, "Personellerimizin şirkete girişinde ateşlerini kontrol ediyoruz. Doktorumuzun bize söylediği şey 38 derece üzerinde yüksek ateşli bir vaka varsa, o vaka solunum sıkıntısı çekiyorsa 184'e bilgi verilmesi gerekiyor. Ambulans gelene kadar hastanın izolasyon odasında bekletilip sonra da en yakın sağlık birimine gönderilmesi lazım " dedi.

3 views0 comments

Kommentare


bottom of page